Što je otvoreni pristup?

  • Otvoreni pristup je slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama
  • omogućuje čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje, dohvaćanje, indeksiranje i/ili drugo zakonito korištenje sadržaja
  • pod znanstvenim i obrazovnim informacijama i sadržajima podrazumijevaju se svi plodovi istraživačkog, razvojnog, stručnog i obrazovnog rada

Kako ti otvoreni pristup može pomoći?

  • Otvorenim pristupom pridonosi se poboljšanju kvalitete, smanjuje se potreba za nepotrebnim umnožavanjem istraživanja i trošenjem resursa (vrijeme i novac), ubrzava se znanstveni napredak, pomaže se u borbi za znanstvenu čestitost i pogoduje gospodarskom rastu i inovacijama
  • Otvorenost znanstveniku donosi više zasluga, jer se javno dostupne znanstvene publikacije citiraju češće od članaka objavljenih samo u časopisima koji se pretplaćuju
  • Otvoreno objavljivanje istraživačke studije promiče vidljivost, korisnost i utjecaj rada, uz povećanje mogućnosti za suradnju

Koje opcije postoje?

Zlatni tip otvorenog pristupa podrazumijeva publiciranje radova u časopisima s otvorenim pristupom, što znači da je znanstveni članak  odmah objavljen u otvorenom pristupu na stranicama izdavača/časopisa. Članak je na taj način besplatno i trajno dostupan svima, a autori zadržavaju svoja autorska prava.

Zlatni tip otvorenog pristupa podrazumijeva nekoliko modela:

Dijamantni časopisi

Dijamantni časopisi su časopisi u kojima je pristup objavljenim radovima besplatan i u kojima nema troškova objavljivanja (eng. article processing charges,  APC). Časopise financijski podupire ustanova, država, udruga, donacije i slično (autorima ne naplaćuju troškove za objavljivanje radova u otvorenom pristupu).

Primjer: Hrčak – portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa

Popis časopisa koji ne naplaćuju APC

Časopisi u otvorenom pristupu koji naplaćuju troškove objavljivanja radova

Nema pretplate – besplatan je pristup svim radovima, ali se naplaćuju se visoki troškovi objavljivanja radova (autorima ili njihovim institucijama) – zna biti i nekoliko tisuća eura. 

Primjeri:
PLOS
BioMedCentral (BMC)
DOAJ – Directory of Open Access Journals

Hibridni časopisi

Časopisi koji naplaćuju pretplatu, a autorima omogućuju objavu rada u otvorenom pristupu uz plaćanje troškova objavljivanja (eng. article processing charges,  APC).  To je negativan primjer dvostrukog financiranja od pretplate i od autora radova! (tzv. „duble dipping journals”)

Za objavu u otvorenom pristupu u većini slučajeva plaća se jednokratna naknada za obradu članka (APC – troškovi administracije i upravljanja recenzijom, profesionalne izrade članaka u PDF-u i drugim formatima te diseminacije objavljenih radova na različitim mjestima). Naknadu mogu plaćati autori, njihova institucija, ili financijeri. 

Sastavnice Sveučilišta omogućuju i pružaju svojim istrraživačima potporu za objavu znanstvenih i stručnih radova u zlatnom tipu otvorenog pristupa – objavom radova u časopisima koji su dostupni u otvorenom pristupu, u skladu sa Strategijom Sveučilišta 2021. – 2025., financijsku potporu kroz (su)financiranje troškova objave znanstvenih radova.

U slučaju objavljivanja u zlatnom tipu otvorenog pristupa Sveučilište od istraživača očekuje da u institucijski repozitorij pohrani digitalnu kopiju cjelovitog teksta.

Zeleni tip otvorenog pristupa podrazumijeva arhiviranje/samoarhiviranje odgovarajućih verzija radova u repozitorij matične ustanove.

Vidi: Objavljivanje putem repozitorija

Objavi rad u otvorenom pristupu bez troškova objave

Dijamantni časopisi s otvorenim pristupom su časopisi s takvim poslovnim modelom kojim se autorima ne naplaćuju troškovi objave radova (engl. Article Processing Charges – APC) te nema troškova pretplate za pristup objavljenim radovima za čitatelje. 

Popis dijamantnih časopisa indeksiranih u WOS-u i Scopusu te rangiranih unutar određenog područja znanosti prema kvartilima (Q1-Q4).

Pronađi članke i časopise u otvorenom pristupu

CORE (Collection of open access research papers) – Znanstveni OA članci iz časopisa i arhiva publikacija.
DART-Europe E-theses Portal – Disertacije sa stotine europskih sveučilišta.
DOAB (Directory of Open Access Books) – Znanstvene recenzirane knjige u otvorenom pristupu iz različitih područja od raznih izdavača.
DOAJ (Directory of Open Access Journals) – baza cjelovitih tekstova koja sadrži znanstvene i stručne recenzirane časopise u otvorenom pristupu koji pokrivaju sva područja znanosti.
Elsevier Journal Finder – alat tvrtke Elsevier
Edanz Journal Selector – alat za odabir prikladnih časopisa izvan granica izdavača
JANE (Journal Article Name Estimator) – pomaže vam da odaberete odgovarajući časopis, fokusirajući se na discipline biomedicine. Pretraživanje je ograničeno na publikacije koje indeksira baza podataka Medline.
Journal checker tool – provjerava kompatibilnost časopisa s Planom S
OAPEN – Mrežna knjižnica i platforma za objavljivanje akademskih knjiga s otvorenim pristupom
Open Book Publishers – izdavač akademskih knjiga čije su elektroničke knjige dostupne svima
SCImago Journal & Country Rank – portal sadrži indikatore za ocjenjivanje časopisa i zemalja koji se temelje na Scopus bazi (npr. h-indeks, broj citata, SJR). 

REPOZITORIJI

Zenodo – multidisciplinarni
Preprints – multidisciplinarni
Arxiv – fizika, matematika, informatika
bioRxiv – znanosti o životu
LawArxiv – pravo
medRxiv – medicina i zdravstvo
PsyArxiv – Bihevioralne znanosti
SocArxiv – Društvene i humanističke znanosti

 

Odgovorno dijeli svoje radove

Pokreni video

Sherpa Romeo je online servis koji objedinjuje i predstavlja politike otvorenog pristupa izdavača i časopisa iz cijelog svijeta. Ovu uslugu koriste istraživači, osoblje repozitorija i timovi za potporu istraživanju diljem svijeta kako bi pomogli korisnicima razumijeti složena pravila otvorenog pristupa izdavača i časopisa.
Svaki registrirani izdavač ili časopis koji se nalazi u Romeu pažljivo je pregledan i analiziran od strane stručnog tima koji za rezultat pruža sažetke dopuštenja za samoarhiviranje i uvjete pod kojima autori mogu dijeliti svoje radove.

VODIČ

Vidi još...