Blue and Black Colorful Blocks Education Event Website (1920 x 549 piks.) (2115 x 795 piks.) (23)

Objavljivanje u časopisima

  • Kvalitetu časopisa možemo procijeniti na temelju kvalitativnih pokazatelja koji se odnose na ugled časopisa i njegovu važnost unutar određenog znanstvenog područja, kvalitetu uredništva, provođenje recenzijskog postupka, troškove objavljivanja i dr.

  • Kvantitativne pokazatelje za procjenu kvalitete časopisa unutar određenog predmetnog područja možemo dobiti na temelju metrijskih podataka o citiranosti časopisa u alatima Journal Citation Reports i SCImago Journal &Country Rank.

  • Prilikom odabira časopisa potrebno je utvrditi kriterije za izbor u znanstvena zvanja propisane Pravilnikom o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja (NN, br.72/2019. i 21/2021.).

  • Kriteriji se odnose na objavljivanje radova u časopisima koji su indeksirani u određenim bazama podataka i utječu na tijek karijere znanstvenika.

  • Predatorski časopisi su časopisi upitne kvalitete zbog neprovođenja recenzijskog postupka i objavljivanja istraživanja koji donose informacije i rezulate koji nisu provjereni.

  • Autori su izloženi pozivima predatorskih izdavača na objavu u njihovim časopisima kao i pozivima predatorskih konferencija koje s njima surađuju.

  • Osnovne karakteristike predatorskih izdavača: objavljuju u otvorenom pristupu, upotrebljavaju model naplate troškova od autora i ne kontroliraju kvalitetu radova koje objavljuju na način da prihvaćaju radove bez recenzije ili uz nedostatnu recenziju, što ih čini nevjerodostojnima.

  • Kako bi raspoznali je li riječ o časopisu upitne kvalitete autori trebaju obratiti pozornost na kvalitativne i kvantitativne pokazatelje za procjenu kvalitete časopisa.

  • Preporuka je provjera časopisa u znanstvenoj i stručnoj zbirci časopisa Directory of Open Access Journals (DOAJ) koja popisuje izdavače i časopise u otvorenom pristupu koji imaju dobru uredničku praksu.

Predatorski časopisi

Pokreni video

Trebaš našu pomoć?

Edukacija na kojoj možeš naučiti kako na temelju metrijskih pokazatelja procijeniti kvalitetu časopisa.

Na temelju metrijskih podataka o citiranosti časopisa u alatima Journal Citation Reports i SCImago Journal &Country Rank možeš naučiti vrednovati i samostalno odabrati časopis za objavljivanje radova te prepoznati obilježja predatorskih izdavača i časopisa.

Trajanje radionice: 45 minuta

PRIJAVI SE

Vidi još...