SVKRI Search

Pretražuj pouzdane izvore!

SVKRI SEARCH je serija kratkih video zapisa s uputama kako pretražiti poznate i pouzdane baze podataka, direktorije, platforme, kataloge, repozitorije i portale.

Informacijski sustavi i repozitoriji

Pokreni video

Nacionalni informacijski sustav znanosti, skraćeno nazvan CroRIS (prema engleskom nazivu Croatian Research Information System).

CroRIS objedinjuje veliku količinu informacija o znanstveno-istraživačkom radu u Hrvatskoj: o znanstvenicima, ustanovama, projektima, istraživanjima, publikacijama, proizvodima, patentima, opremi, njezinu korištenju itd.

Pokreni video

Dabar je nacionalni sustav koji pravnim osobama iz akademske i znanstvene zajednice omogućava jednostavnu uspostavu i održavanje pouzdanih i interoperabilnih institucijskih i tematskih repozitorija te time omogućava sustavnu brigu o rezultatima znanstvene, obrazovne i kreativne produkcije u digitalnom obliku.

Portali i direktoriji

Pokreni video

DOAB sadrži recenzirane znanstvene monografije objavljene u otvorenom pristupu te omogućava pristup metapodacima za više od 26.000 knjiga od 370 međunarodnih izdavača, kao i poveznice na cjelovite tekstove na mrežnim stranicama izdavača.

 

Pokreni video

DOAJ je baza cjelovitih tekstova koja sadrži znanstvene i stručne recenzirane časopise u otvorenom pristupu koji pokrivaju sva područja znanosti.

 

Pokreni video

OpenDOAR je direktorij institucijskih repozitorija u otvorenom pristupu (repozitoriji sveučilišta, instituta i drugih znanstvenih organizacija). Repozitoriji sadrže različite vrste radova poput članaka, doktorskih disertacija, izvještaja…

Područja: Biomedicina i zdravstvo, Biotehničke znanosti, Društvene znanosti, Humanističke znanosti, Prirodne znanosti, Tehničke znanosti.

Pokreni video

Hrčak – Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske, središnji je portal na kojem je dostupan sadržaj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa koji omogućavaju otvoreni pristup svojim radovima.

Baze podataka

Pokreni video

Web of Science (WoS) je platforma putem koje su dostupne citatne baze koje pokrivaju sva područja znanosti.

Pokreni video

Scopus je citatna baza podataka s poveznicama na puni tekst koja objedinjava zapise iz znanstvenih časopisa, knjiga te zbornika konferencija s područja znanosti, tehnologije, medicine, društvenih znanosti, umjetnosti i humanistike

Pokreni video

JSTOR je platforma za pretraživanje tridesetak zbirki digitaliziranih časopisa iz različitih područja znanosti i umjetnosti. Naslovi su najčešće dostupni od prvog objavljenog broja pa do nekoliko godina unatrag. 
Na JSTOR-u je dostupno i više od 9.000 e-knjiga u otvorenom pristupu.

Katalozi, arhivi i tražilice

Pokreni video

Google znalac je internetski pretraživač znanstvene literature, razvijen u okvirima pretraživača Googlea.

Pokreni video

Internet Archive (eng. za Internetski arhiv) je neprofitna organizacija koja se bavi održavanjem mrežne knjižnice i arhive mrežnih i multimedijskih sredstava. 

Pokreni video

WorldCat je skupni katalog velikog broja svjetskih knjižnica. Najveća je svjetska mreža knjižničnih sadržaja i usluga. Knjižnice umrežene u WorldCat omogućuju pristup do njihovih internetskih izvora na webu, gdje većina ljudi počinje potragu za informacijama. 

Pokreni video

Europeana je platoforma za slobodno pretraživanje 2 milijuna digitalnih objekata različitih digitalnih knjižnica. U digitalne objekte ubrajamo filmove, fotografije, slike, karte, rukopise, knjige, novine i arhivske zapise.