Pretraži

Gdje možeš pronaći informacije o objavljenim radovima/istraživanjima?

Podatke o knjigama koje su objavljene u Hrvatskoj moguće je pronaći u knjižničnim katalozima. Najsveobuhvatniji katalog za knjige koje danas izlaze je katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu a podatke o knjigama koje se nalaze u knjižnicama riječkog sveučilišta (Sveučilišna knjižnica Rijeka i knjižnice fakulteta) mogu će pronaći u Skupnom katalogu Sveučilišta u Rijeci.

Podaci o knjigama koje su izdane u svijetu mogu se pronaći u jednom od najsveobuhvatnijih svjetskih knjižničnih kataloga WorldCat katalogu.

Googe nudi specijaliziranu tražilicu za pretraživanje knjiga koja pretražuje dio knjiga svjetskih izdavača – Google Books. Za velik dio knjiga je dostupan dio sadržaja. Velik dio knjiga u otvorenom pristupu može se pronaći preko tražilice DOAB.

Najsveobuhvatniji podaci o znanstvenim i stručnim radovima koje su objavili hrvatski znanstvenici u proteklih 15-ak godina mogu se pronaći u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI) u koju znanstvenici upisuju podatke o svojim radovima.

Podaci o člancima objavljenima u časopisima mogu se pronaći u različitim bazama podataka. Knjižnice na svojim mrežnim stranicama objavljuju popise baza kojima omogućuju pristup. Popis baza podataka kojima možete pristupiti putem Sveučilišne knjižnice Rijeka, a koje su ujedno baze koje se pretplaćuju nacionalnom pretplatom, možete pronaći na ovom popisu.

Posebno su popularne bibliografske baze Web od Science Core Collection i Scopus koje su najsveobuhvatnije svjetske bibliografske baze u kojima se mogu pronaći podaci o člancima objavljenima u svjetski priznatim časopisima i konferencijskim zbornicima.

Bazama kojima se plaća pristup možete pristupiti sa sveučilišne mreže sa svih lokacija na Sveučilištu kao i udaljeno. Udaljeno se može pristupiti putem Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Na mrežnoj stranici Portala u izborniku se odabere opcija Proxy gdje se osoba prijavi sa svojim aai@edu.hr identitetom. Za pojedine baze omogućen je i pristup putem korištenja Shibboletha pri čemu se za prijavu također koristi aai@edu.hr identitet.

Googe nudi specijaliziranu tražilicu za pretraživanje članaka u časopisima, konferencijskih radova i sl. – Google Scholar, koja može biti izvrstan alat za početno pretraživanje.

Podaci o doktorskim radovima obranjenima u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina, kao i sam cjeloviti tekst većine radova, mogu se pronaći u Nacionalnom repozitoriju disertacija i znanstvenih magistarskih radova.

Podaci o doktorskim radovima obranjenima u drugim državama mogu se pronaći u institucijskim repozitorijima čiji popis možete pronaći pomoću pretraživača repozitorija OpenDOAR, kao i na portalu DART – Europe E-theses Portal koji ujedinjuje više repozitorija doktorskih disertacija europskih sveučilišta.

Podaci o objavljenim istraživačkim podacima, koji se danas sve češće objavljuju u otvorenom pristupu, mogu se pronaći različitim multidisciplinarnim i predmetnim repozitorijima. U Hrvatskoj se istraživački podaci iz različitih područja znanosti mogu pronaći u digitalnim akademskim repozitorijima okupljenima na nacionalnoj infrastrukturi Dabar, a istraživački podaci iz društvenih znanosti mogu se pronaći u Hrvatskom arhivu podataka za društvene znanosti (CROSSDA).

Istraživački podaci hrvatskih i svjetskih znanstvenika mogu se pronaći i u repozitoriju Zenodo kao i u brojnim drugim repozitorijima čiji popis možete pronaći putem tražilice re3data.

Pokreni video

Korisne tehnike pretraživanja

  • Omogućuje pronalaženje većeg broja riječi istoga korijena
  • Najčešći znak za kraćenje je * (asterisk; zvjezdica)

npr. human* – obuhvaća sve riječi s korijenom human (npr. humanhumanityhumanitationhumanistichumanoid, human’s)

  • preporučuje se za pretraživanje riječi u množini ako imaju isti korijen (kako bi uključili i izraz u jednini i izraz u množini)

npr. adolescent* uključuje i riječ adolescent i adolescents

  • Omogućuje pronalaženje određenog izraza/fraze
  • koriste se navodnici: „“

npr. “information literacy”“sustainable development”“young adult*

AND – sužava pretraživanje

  • Rezultati pretraživanja uključuju samo one zapise koji sadrže sve izraze koji su povezeni operatorom AND

npr.: bullying AND school* – obuhvaćeni su samo zapisi koji navode i jednu i drugu riječ

OR – proširuje pretraživanje

  • Koristi se za pretraživanje sinonima ili sličnih pojmova
  • Rezultati pretraživanja uključuju zapise koji sadrže ili jednu ili drugu riječ ili obje riječi

npr: bullying OR cyberbullying

NOT – sužava pretraživanje

  • Koristi se za isključivanje nekog pojma iz pretraživanja

npr.: bullying NOT cyberbullying – dobit ćemo samo one zapise koji sadrže riječ bullying, ali ne i one koji sadrže i bullying cyberbullying